Een boek is je dagelijkse dosis fantasie
Home » Mijn leven

Het leven van k.Schippers

Mijn eigenlijke naam is Gerard Stigter, ik ben Nederlands dichter en prozaschrijver. Ik ben geboren op 6.11.1936 in Amsterdam.  
Mijn vader was effectenmakelaar. Op mijn middelbare school maakte ik door middel van mijn leraar Nederlands kennis met literatuur. Ik maakte kennis met auteurs zoals Nescio Elsschot, Alberts en Carmiggelt. Ik ontmoette G.Brands en J.Bernlef.

Ik ben in 1958 naar een Dada-tentoonstelling gegaan in het Stedelijk Musesum in Amsterdam, deze liet een diepe indruk op mij na. In datzelfde jaar richtte ik met G.Brands J.Bernlef en Frits Jacobsen het tijdschrift Barbarber op. In 1960 trouwde ik met Erica Hoornik. In 1961 ontmoette ik meerdere auteurs zoals Jan Hanlo en de Nul-groep. In 1963 maakte ik mijn debuut met mijn poëziebundel "De waarheid als de Koe".

In 1966 kreeg ik voor "een klok en een profil" de poëzieprijs van de gemeente Amsterdam. In de jaren zeventig maakte ik een paar films met Kees Hin. In 1975 werd ik met G.Brands, Betty van Garrel, Max van Rooy en Hans Sleutelaar, redacteur van Hollands Diep. Ik heb onder andere meegewerkt aan Schrijfkrant, Haagse Post, NRC, De Gids en Maatstaf. 

In 1983 kreeg ik de Multatuliprijs voor de roman Beweegredenen, in 1990 de J. Greshoffprijs voor Museo Sentimental en in 1995 een Zilveren Griffel voor ’s Nachts op het dak. In 1996 werd mij de P.C. Hooftprijs voor essayistiek toegekend. In 1998 kreeg hij de Pierre Bayleprijs voor zijn kunstkritisch werk en in 1999 een Zilveren Griffel voor Sok of sprei.